Windows producten:

Microsoft Windows

Microsoft Windows is een groep van verschillende grafische besturingssysteemfamilies die allemaal door Microsoft zijn ontwikkeld, op de markt gebracht en verkocht. Microsoft introduceerde halverwege de jaren 80 een grafisch besturingssysteem voor MS-DOS genaamd Windows.

In no time werd Microsoft Windows het meest populaire besturings systeem voor PC's met een marktaandeel van maar liefst 90%. Tot op de dag van vandaag is MS Windows het meest gebruikte operating system voor PC's.

De afgelopen jaren heeft Microsoft voor verschillende markten verschillende versies van Windows uitgebracht. Zo is er Windows voor servers, Windows voor thuis PC's, maar ook wordt Windows gebruikt voor tablets, telefoons, game consoles en zelfs in auto's wordt Windows gebruikt, bijvoorbeeld door Ford.

Windows kopen

Om Microsoft Windows te kopen moest je nog niet zo heel lang geleden naar een winkel toe om daar voor gigantisch veel geld een doos met cds/dvds erin te kopen. Je ging dan met je aankoop weer naar huis toe (of kantoor) en dan moest je met je cd's / dvd's aan de slag om jouw versie van Windows op je pc / pcs te installeren. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Je kunt gewoon vanachter je pc een nieuwe versie van Windows kopen. Je koopt online een Windows actievatie code, ook wel een Windows licentie of Windows key genoemd, vervolgens download je Windows van de Microsoft site en activeer je de download met de Windows licentie sleutel.

Momenteel is Windows 10 de nieuwste en populairste versie van Microsoft Windows. Op deze pagina: Windows 10 kopen vind je uitgebreide informatie over Windows 10. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen Windows 10 Professional en Windows 10 Home, maar ook het verschil tussen Windows 10 OEM en RETAIL. Tevens leggen we je uit hoe je goedkoop Windows 10 kunt kopen middels een licentie, zodat je je huis of kantoor niet uit hoeft en je direct aan de slag kunt met je windows key.

Wil je niet langer wachten en direct een Windows licentie kopen dan raden we je aan om deze hier te kopen: windows kopen. Deze webshop levert instant, dat wil zeggen dat je jouw Windows key direct op je beelscherm en per email ontvangt. Tevens staan in de email waar je de Windows licentie in vindt instructies hoe je Windows installeert en activeert. Je kunt dus binnen een paar minuten je nieuwe versie van Windows al hebben draaien!

Verschillende Windows versies

Alle versies van Windows tot Windows 3.x worden gezien als de 'vroege versies' van het besturings systeem: Windows 1.0, de eerste versie die werd uitgebracht, Windows 2.0 en Windows 2.1.

Windows 1 was geen compleet besturingssysteem, maar meer een verlengstuk van MS-DOS. Deze versie van het nu zo populaire operating system was geen commercieel succes. Dit succes kwam op gang toen in 1987 Windows 2.0 werd uitgebracht. Niet lang daarna werd Windows 2.1 uitgebracht in twee verschillende versies: Windows 286 en 386.

De vroege versies van Windows worden vaak gezien als grafische shells, voornamelijk omdat ze bovenop MS-DOS zijn uitgevoerd en deze gebruiken voor bestandssysteemdiensten. Zelfs de vroegste Windows-versies namen echter al veel typische besturingssysteemfuncties over; met name het hebben van een eigen uitvoerbare bestandsindeling en het leveren van eigen stuurprogramma's (timer, grafische weergave, printer, muis, toetsenbord en geluid).

In tegenstelling tot MS-DOS, stelde Windows gebruikers in staat om meerdere grafische applicaties tegelijkertijd uit te voeren, door middel van coöperatieve multitasking. Windows implementeerde een uitgebreid, op segmenten gebaseerd software virtueel geheugenschema, waarmee het toepassingen groter dan beschikbaar geheugen kan uitvoeren: codesegmenten en bronnen worden geruild en weggegooid als het geheugen schaars werd; gegevenssegmenten verplaatst in het geheugen wanneer een gegeven toepassing processorbesturing had opgegeven.

Windows 3.0
In 1990 werd Windows 3.0 uitgebracht, deze versie had een sterk verbeterd ontwerp, voornamelijk vanwege het virtueel geheugen en laadbare virtuele apparaat stuurprogramma waarmee Windows willekeurige apparaten kan delen tussen verschillende DOS toepassingen.

Windows 3.0 bevatte ook verbeteringen aan de gebruikers interface, dit was een van de redenen dat deze versie van Windows zo een groot commercieel succes werd; in de eerste zes maanden werden er maar liefst 2 miljoen exemplaren van verkocht.

Windows 95
In 1995 werd Windows 95 door Microsoft uitgebracht. Deze versie van Windows was nog MS-DOS based, maar ondersteunde wel native 32-bit-applicaties, plug en play hardware, preventieve multitasking, lange bestandsnamen van maximaal 255 tekens en verbeterde stabiliteit t.o.v. alle voorgaande versies van Windows.

Windows 95 had voor het eerst het bekende Start-menu, de taakbalk en de Windows Explorer-shell. Windows 95 domineerde de markt en werd pas in 2001 van de markt gehaald.

Windows 98
In 1998 werd Windows 95 opgevolgd door Windows 98. Het Windows Driver Model werd geïntroduceerd, ondersteuning voor USB-composite-apparaten, ondersteuning voor ACPI, hibernation en ondersteuning voor configuraties met meerdere monitors. Windows 98 bevatte ook integratie met Internet Explorer 4 via Active Desktop en andere aspecten van de Windows Desktop Update (een reeks verbeteringen aan de Explorer-shell die ook beschikbaar waren voor Windows 95). In mei 1999 bracht Microsoft Windows 98 Second Edition uit, een bijgewerkte versie van Windows 98. Windows 98 SE heeft onder meer Internet Explorer 5.0 en Windows Media Player 6.2 toegevoegd. De reguliere ondersteuning voor Windows 98 is geëindigd op 30 juni 2002 en de uitgebreide ondersteuning voor Windows 98 is geëindigd op 11 juli 2006.

Windows NT
De laatste DOS-versie van Windows die uitkwam was Microsoft Windows ME (Millennium Edition). Ondanks enkele verbeteringen t.a.v vorige versies, zoals snellere opstart tijden en o.a. aanvullende systeem hulp programma's zoals bestandsbeveiliging en systeem herstel werd deze versie nooit een groot succes.

Er was namelijk veel kritiek op Windows ME, voornamelijk door de instabiliteit en snelheids problemen. Windows ME wordt door velen nog altijd gezien als het slechtste besturings systeem wat Microsoft ooit heeft uitgebracht.

Windows XP
Eind 2001 werd Windows XP geintroduceerd en was bedoeld om de Windows 95 + 98 versies te combineren met de architectuur van Windows NT. Windows XP kreeg een nieuw ontworpen gebruikers interface, gestroomlijnde multimedia- en netwerk functies, Internet Explorer 6, integratie met Microsoft .NET Passport services en hulp op afstand.

Windows XP werd in twee hoofdversies op de markt gebracht, namelijk de "Home" en de "Professional" versie. De Home versie was gericht op consumenten en de Professional versie was gericht op zakelijke klanten. Later werd er ook nog een 'Media Center' en een 'Tablet PC' editie toegevoegd. De reguliere ondersteuning voor Windows XP is geeindigd op 14 april 2009. Uitgebreide ondersteuning is geeindigd op 8 april 2014.

Na Windows 2000 heeft Microsoft ook de release schema's voor serverbesturings systemen gewijzigd; de server tegenhanger van Windows XP, Windows Server 2003, werd uitgebracht in april 2003. Het werd in 2005 gevolgd door Windows Server 2003 R2

Windows Vista
Windows Vista is op 30 november 2006 vrij gegeven voor volume licenties en op 30 januari 2017 voor consumenten. Microsoft had natuurlijk weer een aantal nieuwe functies toegevoegd, van een nieuw ontworpen shell en gebruikers interface tot belangrijke technische wijzigingen met een speciale focus op beveiligings functies.

Windows Vista was beschikbaar in een aantal verschillende edities en kreeg vrij veel kritiek over verminderde prestaties, langere opstartijd, kritiek op de nieuwe UAC en een strengere licentieovereenkomst.

Windows 7
Windows 7 en Windows Server 2008 werdern op 22 juli 2009 uitgebracht als Release To Manufacturing. Windows 7 werd drie maanden later op 22 oktober 2009 uitgegeven voor de markt. In tegenstelling tot zijn voorganger (Windows Vista) kreeg Windows 7 niet veel nieuwe functies, maar was Windows 7 meer gefocust op compatible zijn met hardware en applicaties waar Windows Vista al compatible mee was. Windows 7 heeft multi-touch ondersteuning, een nieuw ontworpen Windows shell met een bijgewerkte taakbalk, een thuis netwerk systeem (HomeGroup) en prestatie verbeteringen.

Windows 8 en Windows 8.1
De opvolger van Windows 7 werd in oktober 2012 uitgebracht. Naast een aantal belangrijke wijzigingen werd er een gebruikersinterface geintroduceerd die gebaseerd was op de Metro ontwerptaal van Microsoft met optimalisaties voor op aanraking gebaseerde apparaten (touch screen), zoals tablets en alles-in-een pc's.

De wijzigingen omvatten het startscherm dat grote images/tegels gebruikt die handiger zijn voor touch interacties en die de weergave van voortdurend bijgewerkte informatie mogelijk maken. Tevens werd er een nieuwe categorie van apps geintroduceerd die voornamelijk ontworpen zijn voor gebruik op apparaten met touch bediening. Andere veranderingen in Windows 8 zijn onder meer verbeterde integratie van cloud services en andere online platforms, zoals sociale netwerken, Microsofts OneDrive en Xbox Live services. de Windows store service voor software distributie en een nieuwe variant die bekend staat als Windows RT voor gebruik op apparaten die de ARM architectuur gebruiken.

Een update voor Windows 8, Windows 8.1 werd uitgebracht op 17 oktober 2013 en bevat functies zoals nieuwe live tegel formaten, diepere integratie met OneDrive en vele andere revisies. Windows 8 en Windows 8.1 waren onderhevig aan enige kritiek, zoals het verwijderen van het menu Start.

Windows 10
De opvolger van Windows 8 werd uitgebracht op 29 juli 2015 en lost in feite de tekortkomingen in de gebruikersinterface van de voorgaande Windows versie. Een belangrijke wijziging is de terugkeer van het Windows startmenu, een virtueel bureaublad systeem en de mogelijkheid om Windows Store apps binnen Windows op het bureaublad te draaien. In november 2015 werd er een update voor Windows 10 uitbracht (versie 1511). Deze update kan worden geactiveerd met een productsleutel van Windows 7,8 of 8.1 en met product codes van Windows 10.

Nieuwe functies van Windows 10 omvatten nieuwe pictogrammen en context menu's met de rechter muisknop, standaard printer beheer, vier keer zoveel tegels toegestaan in het menu Start, Mijn apparaat zoeken en Edge updates.

Voor meer informatie over Windows 10 en over de verschillende tussen de verschillende Windows 10 versies: Windows 10 Professional, Windows 10 Home en de OEM en RETAIL versies kijk je op: windows 10